Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie uprawiany jest w wielu krajach. Można go spożywać w wersji plastrów bakłażana z grilla (np. z serem feta), szaszłyków, ale także jako dodatek do gulaszu czy w postaci pasty na kanapki, do makaronów lub do naleśników. Warto docenić smak bakłażana, ponieważ jego regularne spożywanie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu oraz zapobiega chorobom.

  • Jest źródłem bardzo silnego antyoksydantu, którego działanie nie tylko chroni przed starzeniem się organizmu oraz zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, ale także może je leczyć. Udowodniono bowiem, że nasunin redukuje rozrost nowych naczyń krwionośnych nowotworu. Najwięcej tego związku występuję w skórce, dlatego nie należy jej usuwać.
  • Jest źródłem głównie witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu oraz cynku, niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, układu krążenia, pracy mięśni, budowy kości oraz pracy tarczycy.
  • Zawiera sporo błonnika pokarmowego, który reguluję pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając i lecząc zaparcia, wypełnia żołądek, a do tego reguluje tempo wzrostu glukozy we krwi, dzięki czemu uczucie sytości po posiłku pozostaje na dłuższy czas. Błonnik pokarmowy obecny w bakłażanie pomaga również w redukcji cholesterolu we krwi oraz oczyszcza organizm z pozostałości przemiany materii.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły