Belona patroszona- ryba morska

Belona patroszona- ryba morska

Belona to ryba słonowodna, żyjąca w Morzu Bałtyckim, Śródziemnomorskim, Północnym oraz w Oceanie Atlantyckim. Charakteryzuje się podłużnym i spłaszczonym ciałem. Nieczęsto można spotkać ją w sprzedaży, dlatego warto skorzystać z okazji gdy widzimy ją w sklepie lub gdy jesteśmy nad morzem. Ma delikatne, białe mięso, jest bardzo chudym gatunkiem ryb. Cechą charakterystyczną belony są zielone ości. 

  • belona jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm (białko mięsa rybiego przyswajane jest w około 95-97%). Białko podnosi poziom metabolizmu, dzięki czemu szybsze jest tempo spalania tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Jest też budulcem mięśni, a posiłki bogate w ten składnik odżywczy sycą na długi czas. 
  • ilość tłuszczu w belonie jest niewielka, ale ich jakość jest bardzo korzystna dla zdrowia. Są to tłuszcze wielonienasycone z rodziny omega-3 (kwas dokozaheksaenowy - DHA i kwas eikozapentaenowy - EPA). Są to tłuszcze niezbędne do budowy błon komórkowych oraz komórek tkanki nerwowej. Działają ochronnie na układ krążenia, mózg oraz oczy. 
  • belona dostarcza również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, głównie witaminy A i D. Witamina A wraz z kwasami z grupy omega-3 działa ochronnie na oczy i wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego uwapnienia kości, wzmacnia odporność, a jej niedobór może objawiać się zmianami nastrojów, depresją i  nadwagą. 

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły