Czereśnie

Czereśnie

Czereśnie występują przede wszystkim w Azji oraz Europie, należą do jednych z bardziej długowiecznych drzewek owocowych. Owoce czereśni zwierają około 80% wody, pozostały skład to głównie potas, magnez, żelazo, jod, cyn, witaminy z grupy B, witamina C i A.

  • czereśnie działają pozytywnie na metabolizm kwasu moczowego, z tego powodu powinny być uwzględnione w diecie osób cierpiących na dnę moczanową. Dna moczanowa (podagra) charakteryzuje się tworzeniem kryształków kwasu moczowego w stawach, co powoduje silne objawy bólowe. Czereśnie dzięki znacznej ilości witaminy B5 redukują objawy poprzez wpływ na redukcję ilości kwasu moczowego w organizmie. 
  • najkorzystniej wybierać czereśnie czerwone. Im bardziej nasycony kolor, tym bogatsze będą w wartości odżywcze - potas, wapń oraz beta-karoten. Beta-karoten to barwnik roślinny występujący w owocach o pomarańczowym i czerwonym kolorze, wykazuje właściwości silnie antyoksydacyjne - chroni organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego - szybkim starzeniem się organizmu czy rozwojem chorób, także nowotworowych. 
  • czereśnie są również dobrym źródłem jodu - składnik ten wpływa korzystnie na pracę tarczycy. Tarczyca jest narządem odpowiedzialnym m.in. za prawidłowy metabolizm (szybkość przemiany materii). Ze względu na wysoką zawartość cukru, czereśnie powinny być spożywane z umiarem, dodatkowo mogą być ciężkostrawne, na co warto uczulić osoby z delikatnym żołądkiem i rodziców małych dzieci - wszystko w nadmiernych ilościach może działać szkodliwie na nasze zdrowie. 

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Sokowirówka MANTA

Z pomocą sokowirówki zrób swój sok!

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły