Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurty należą do naturalnych produktów fermentowanych. Wykorzystuj go jako bazę do koktajli owocowo-warzywnych lub jako dodatek do domowego musli. 

  • łatwe przyswajanie wapnia z jogurtów jest spowodowane jego optymalną proporcją pomiędzy wapniem a fosforem. Dzięki temu może być sprawnie wykorzystywany do budowy kości i zębów. Dodatkowo jogurty naturalne są źródłem witaminy D, która także warunkuje prawidłowe przyswajanie wapnia przez kości i zęby, przeciwdziałając ich kruszeniu, czy osteoporozie w przypadku kości. 
  • warto sięgać po jogurty zawierające 2-3% tłuszczu (nie zaś po 0%), ponieważ będą one źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (głównie A, D i E). Dzięki obecności witaminy D w jogurtach (tych zawierających tłuszcz) możemy cieszyć się dobrą odpornością organizmu, zwiększoną energią i lepszym samopoczuciem. Witamina E jest natomiast bardzo silnym przeciwutleniaczem, mającym za zadanie ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników (sprzyjających starzeniu się organizmu oraz rozwojowi chorób). Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, zapobiega rozwojowi chorób oczu. 
  • należy unikać jogurtów z dodatkiem substancji słodzących np. syropu fruktozowo-glukozowego czy aspartamu. Są to dodatki do żywności, których działanie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka. Syrop glukozowo-fruktozowy jest wytwarzany ze skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub pszenicznej jest to produkt tańszy niż zwykła sacharoza (cukier stołowy). Spożycie produktów z dodatkiem syropu zwiększa ryzyko otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz  chorób związanych z zaburzeniami poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Aspartam jest natomiast składnikiem sztucznym, przez niektórych naukowców uznawanym za związek rakotwórczy. 

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły