Kasza kuskus

Kasza kuskus

Kasza kuskus stanowi podstawę kuchni indyjskiej, ceniona jest także w innych rejonach świata. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, warto ją więc na stałe włączyć w listę zakupów. W niektórych kulturach jest symbolem szczęścia i bogactwa.

  • Z uwagi na to, iż kasza kuskus jest produkowana z pszenicy, nie mogą jej spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej oraz eliminującej pszenicę.
  • Kuskus jest produkowany z pszenicy durum, dzięki czemu dostarcza organizmowi więcej białka niż tradycyjna pszenica. Dodatkowo jest dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B (głównie niacyny i tiaminy), które wpływają przede wszystkim na działanie układu nerwowego. Wchłanianie żelaza z produktów pochodzenia roślinnego może być wzmocnione witaminą C, którą znajdziemy w warzywach i owocach. Żelazo jest potrzebne przede wszystkim do prawidłowego ukrwienia wszystkich narządów organizmu.
  • Kasza kuskus jest produktem lekkostrawnym, dlatego polecana jest zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów powinna być spożywana z umiarem przez osoby z problemami gospodarki węglowodanowej oraz obowiązkowo należy ją łączyć z warzywami oraz białka – dzięki temu, posiłek łagodnie podniesie poziom cukru we krwi i będzie sycący.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Inspiruj się naszymi przepisami i gotuj po cesarsku!

Przygotuj sycące danie z kaszy kuskus!

Urządzenie do gotowania na parze LAFE

Zachowaj właścwosci kaszy gotując ją na parze

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły