Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa inaczej zwana quinoa to produkt uznany przez FAO (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych) jako żywność o „wysokiej wartości odżywczej”. Mimo, iż jest rośliną liściastą, zaliczana jest do zbóż, ze względu na swoje wartości odżywcze.

  • Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (te, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć), dzięki temu jest źródłem pełnowartościowego białka. Może więc pod tym względem z powodzeniem zastąpić mięso, jaja, nabiał czy ryby u osób na diecie wegańskiej.
  • Jest niezastąpionym elementem diety dla osób uczulonych na gluten oraz nabiał - zawiera znacznie więcej wapnia niż produkty mleczne, przy czym jest również bogata w składniki mineralne powszechnie występujące w zbożach glutenowych, takie jak magnez, żelazo, miedź czy fosfor.
  • Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że łagodnie podnosi poziom cukru po posiłku, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z cukrzycą lub innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, a także pozostawia uczucie sytości na dłuższy czas.
  • Jest także bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, co dodatkowo przemawia za jej udziałem w diecie wegańskiej (bez produktów pochodzenia zwierzęcego). Omega-3 regulują pracę mózgu oraz działają ochronnie na układ krążenia.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Urządzenie do gotowania na parze LAFE

Zachowaj właścwosci kaszy gotując ją na parze

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły