Morele

Morele

Morele zaczęto uprawiać w Chinach już w III wieku p.n.e., skąd dotarły do innych rejonów świata. W Polsce morele znane są od połowy XVI wieku. Sezon na te owoce trwa od przełomu czerwca i lipca, jest to również najlepszy czas, aby robić z nich zdrowe i pyszne przetwory na zimę. Morele są niskokaloryczne, a do tego słodkie - stanowią doskonały zamiennik słodyczy. 

  • morele są bogatym źródłem beta-karotenu - barwnika roślinnego, z którego w naszym organizmie syntetyzowana jest witamina A. Beta-karoten jest silnym antyutleniaczem, który hamuje działanie wolnych rodników m.in. chroni skórę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz hamuje wzrost i rozwój komórek nowotworowych w organizmie. Dodatkowo jako prekursor witaminy A przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Inną grupą przeciwutleniaczy występujących w morelach są flawonoidy wykazujące ochronny wpływ głównie na układ krążenia. 
  • dostarczają znacznych ilości witaminy C, która także jest zaliczana do składników antyutleniających. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, którego duże ilości występują w roślinach zielonolistnych, sama morela (zwłaszcza suszona) również jest cennym źródłem tego składnika. Żelazo transportuje tlen do mózgu i innych narządów, dzięki czemu organizm jest odpowiednio dotleniony i sprawnie funkcjonuje. Żelazo zmniejsza uczucie zmęczenia i leczy anemię. 
  • morele są doskonałym źródłem potasu, składnika niezbędnego do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi oraz właściwej pracy nerek. Duża ilość potasu w diecie zapobiega skurczom mięśni oraz wpływa ochronnie na układ nerwowy. Morele to także źródło błonnika pokarmowego, który zmniejsza uczucie głodu, poprawia trawienie i metabolizm. Pamietajmy jednak, że owoce są ciężkostrawne i jedzone w nadmiarze (w ramach 1 porcji) mogą powodować wzdęcia. 

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Blender SENCOR 1200 W

Owocowy koktajl na wyciągnięcie ręki!

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły