Najzdrowszy sprzęt do grillowania

Najzdrowszy sprzęt do grillowania

Jakiego sprzętu warto używać do grillowania, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych? Poznaj kilka porad, dzięki którym każde spotkanie przy grillu będzie z korzyścią dla Twojego zdrowia i samopoczucia.

  • przyrządzając potrawy na tradycyjnym grillu należy zaopatrzyć się w tacki do grillowania – dzięki nim tłuszcz z mięsa czy ryby nie będzie kapał na rozżarzony węgiel, co ograniczy powstawanie negatywnych dla zdrowia związków (WWA – wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które są dla nas rakotwórcze. Działanie tych substancji może być redukowane pod wpływem antyoksydantów (np. witaminy C, beta-karotenu czy polifenoli), występujących w warzywach i owocach.
  • najlepiej jednak kupując grilla zainwestować w sprzęt elektryczny, jest to najzdrowsza forma grillowania, ponieważ temperatura obróbki nie jest tak wysoka jak w grillu tradycyjnym, co ogranicza przemiany związków występujących m.in. w mięsie, w substancje powodujące nowotwory. Dodatkowo do takich potraw zbędny jest dodatek tłuszczu, który jest prozapalny, co również zwiększa ryzyko chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Grill beczkowy MASTERGRILL

Święto grillowania, święto biesiadowania

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły