Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzą z Meksyku. Można je spożywać zarówno w wersji całych ziaren, jak i w formie sproszkowanej. Nasiona chia należą do tzw. super żywności, czyli superfoods. Są wręcz naładowane antyoksydantami, składnikami pokarmowymi, witaminami i składnikami mineralnymi. Idealnie nadaje się na śniadanie w formie puddingu z owocami i orzechami.

  • są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi, są przeciwzapalne, dzięki czemu powinny być spożywane w profilaktyce, a także leczeniu chorób dietozależnych - m.in. nadciśnieniu, miażdżycy czy otyłości. Kwasy omega-3 warunkują również działanie układu nerwowego, zwiększają koncentrację i pamięć. 
  • nie są modyfikowane genetycznie, są także produktem bezglutenowym. Idealne dla osób z nietolerancją na gluten i celiakią, które nie powinny go spożywać ze względu na negatywne działanie na układ pokarmowy, a dokładnie mikroflorę jelitową. Jeśli mamy alergię bądź nietolerancję na dany produkt, jego spożycie niszczy zdrowe bakterie żyjące w naszych jelitach, a także zmniejsza barierę jelita-krew, przez co niepożądane substancje mogą dostawać się do naszego krwiobiegu.
  • nasiona chia dzięki swojej żelowej konsystencji po przygotowaniu, dają uczucie sytości na długi czas, dodatkowo powodują iż cukier we krwi po posiłku podnosi się powoli. Sprzyja to prawidłowemu funkcjonowaniu trzustki wydzielającej insulinę - hormon odpowiedzialny, za doprowadzenie glukozy do odpowiednich komórek organizmu. 

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Inspiruj się naszymi przepisami i gotuj po cesarsku!

Wypróbuj desery z nasionami chia!

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły