Olej kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy nadaje potrawom charakterystycznego posmaku – stają się delikatniejsze i pełniejsze. Olej kokosowy, jak każdy rodzaj oleju, powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, zamiennie z innymi rodzajami tłuszczów.

  • głównym składnikiem oleju kokosowego są tłuszcze nasycone, które różnią się nieco budową od tłuszczów nasyconych obecnych w produktach zwierzęcych np. maśle, jednak ich działanie wydaje się być podobne, tzn. podnoszą poziom cholesterolu we krwi (zarówno „dobrego” cholesterolu HDL, jak i tej „złej” frakcji LDL). Z tego względu olej kokosowy, aby nie był szkodliwy dla naszego układu krążenia, powinien być stosowany w diecie tylko jako dodatek. 
  • kokos z którego produkowany jest olej kokosowy, zawiera szereg witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Jednak w samym oleju kokosowym pozostaje tylko witamina E, o prozdrowotnym działaniu – wpływa pozytywnie na komórki naszego organizmu, chroniąc je przed starzeniem. 
  • w 1 łyżce (ok. 20 g) oleju kokosowego jest ponad 200 kcal – to aż 10% dziennego średniego zapotrzebowania osób dorosłych na energię. Istnieje niewiele badań świadczących o pozytywnym wpływie oleju kokosowego na zdrowie. 

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Inspiruj się naszymi przepisami i gotuj po cesarsku!

Idealy do smażenia i do sałatek!

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły