Pestki dyni

Pestki dyni

Pestki dyni powinny być codziennym składnikiem diety osób dbających o zdrowie oraz prawidłową masę ciała. Są polecane w profilaktyce, a także leczeniu dolegliwości, przy których obniżona jest odporność organizmu. Świetnie smakują z  owsianką czy sałatką warzywną lub owocową. Warto je także dodawać do zupy krem, która dzięki temu będzie bardziej sycąca i odżywcza.

  • są źródłem cynku, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które podnoszą naturalną odporność naszego organizmu. Cynk jest jednym z kluczowych składników mineralnych wpływających na stan tarczycy i jej prawidłowe funkcjonowanie. Na podaż cynku powinny zwrócić uwagę zwłaszcza kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby planujące potomstwo.
  • żelazo oprócz tego, że jest kluczowym składnikiem krwi, wpływa także pozytywnie na stan naszych tętnic (bierze udział w metabolizmie cholesterolu) oraz uczestniczy w detoksykacji niekorzystnych dla zdrowia substancji, która odbywa się w wątrobie.
  • dzięki obecności cynku oraz witaminy E, pestki dyni pozytywnie wpływają na płodność kobiet i mężczyzn. Witamina E wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, redukuje zmęczenie i stres, co również przyczynia się do wzrostu płodności.
  • obniżają poziom złego cholesterolu (kwasy tłuszczowe omega-3, witamina E) oraz stabilizują glukozę we krwi (witamina B6). Pestki dyni polecane są zwłaszcza mężczyznom, ponieważ zapobiegają zapaleniu prostaty (gruczołu krokowego) - jak pokazują badania ponad ¾ mężczyzn spożywa zbyt mało cynku.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Suszarka do produktów spożywczych NIEWIADÓW

Spóbuj suszenia nasion i warzyw!

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły