Rzodkiewka

Rzodkiewka

Rzodkiewka jest jednym z pierwszych warzyw, które są dostępne po zimie, a jej smakiem można się cieszyć do późnej jesieni. W zależności od gleby, w której rośnie a także odmiany, będzie różniła się smakiem (bardziej łagodnym lub ostrym), wyglądem (okrągła, podłużna) oraz kolorem (czerwona, biała, zielona, czarna czy żółta).

  • Należy do rodziny kapustowatych, która znana jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych – zawiera antyoksydanty (flawonoidy i sulforafan) - substancje, które zwalczają nadmiar wolnych rodników obecnych w naszym organizmie i namnażających się m.in. na skutek niewłaściwej diety, zanieczyszczeń środowiska i innych czynników.
  • Obfituje także w wapń (tak jak pozostałe warzywa kapustne), z tego względu polecana jest zwłaszcza osobom na diecie bezmlecznej. Organizm wykorzystuje wapń do budowy zębów oraz kości, ale również wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
  • Jest dobrym źródłem potasu, dzięki czemu chroni przed nadciśnieniem tętniczym, a także reguluje gospodarkę wodną organizmu. Działa moczopędnie, co sprzyja pracy nerek, a także zapobiega zbieraniu się nadmiaru wody w organizmie.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Blender SCARLETT

Jak najszybciej rozdrobnić rzodkiewki?

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły