Sałata masłowa

Sałata masłowa

  • Jest istotnym źródłem jednej z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy K, która wpływa przede wszystkim na regulację krzepnięcia krwi. Osoby z zaburzeniem krzepliwości krwi lub z innymi objawami niedoboru witaminy K (m.in. trudnością w gojeniu się ran czy łamliwością kości), powinny wzbogacić swoja dietę o warzywa zielonolistne, zwłaszcza różnego rodzaju sałaty.
  • Wraz z innymi warzywami o zielonych liściach wspomaga płodność, gdyż jest dobrym źródłem żelaza (badania pokazują, że żelazo pochodzenia roślinnego zwiększa płodność), kwasu foliowego (bierze udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych – DNA) oraz magnezu. 
  • Jest produktem lekkostrawnym, dlatego może być spożywana nawet przez osoby o delikatnym żołądku, jest także polecana u osób z zespołem jelita drażliwego, które muszą unikać wielu warzyw, także tych zielonych (brokułów, groszku zielonego, brukselki czy jarmużu).

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły