Steki z polędwicy z tuńczyka

Steki z polędwicy z tuńczyka

Steki z polędwicy z tuńczyka są łatwe w przygotowaniu, nie zawierają ości, a do tego obfitują w cenne składniki odżywcze. Tuńczyk ma niewiele kilokalorii – nieco ponad 100 kcal na 100 g tuńczyka, jest lekkostrawny i zapewnia wysoką dawkę prozdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3, wpływających korzystnie m.in. na układ krążenia oraz mózg.

  • Tylko 100 g tuńczyka pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę B12, która jest odpowiedzialna za prawidłową prace układu nerwowego, zwiększa odporność, zapobiega anemii. Ostatni badania pokazują także, że witamina B12 może chronić przed wystąpieniem choroby Alzheimera.
  • Tuńczyk jest bogaty również w inne witaminy z grupy B jak B2 czy B6, ważne w procesie metabolizmu aminokwasów oraz węglowodanów. Wysoka zawartość witaminy A i D stymuluje układ immunologiczny, wyciszając stan zapalny organizmu. Witaminy te pozytywnie oddziałują także na stan oczu oraz skóry.  
  • Tuńczyk jest niezwykle odżywczą rybą, bogatą w pełnowartościowe białko oraz wapń, niezbędne do prawidłowego wzrostu organizmu, jednak ze względu na zawartość rtęci, korzystna ilość tuńczyka to do około 500 g na tydzień nie więcej. Kobiety w ciąży i małe dzieci powinny jeść tuńczyka zamiennie z innymi rybami.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Grill beczkowy MASTERGRILL

Święto grillowania, święto biesiadowania

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły