Szparagi

Szparagi

Szparagi białe od lat cenione są w kuchni śródziemnomorskiej a także niemieckiej. Polskim zagłębiem szparagów jest natomiast wielkopolska, gdzie białe szparagi ceni się ze względu na smak oraz wartości odżywcze. Najbardziej znaną potrawą jest zupa krem z białych szparagów, świetnie smakują również z grilla.

  • Sezon na szparagi jest krótki, trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Przed obróbką cieplną należy szparagi dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końce (2-3 cm) i obrać obieraczką (oprócz czubka). Dzięki temu pozbędziemy się łyka, a szparagi po zgrillowaniu będą delikatne i chrupiące.
  • Zawierają glutation – substancję antyutleniającą, która przede wszystkim zmniejsza stan zapalny organizmu, pozytywnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego oraz znacznie spowalnia procesy starzenia. W towarzystwie awokado oraz brokułów zapewnia duży dowóz tej substancji. Na glutation w diecie powinny zwrócić uwagę szczególnie osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi (celiakią, chorobą Hashimoto czy łuszczycą) oraz z licznymi alergiami i tendencją do przeziębień.
  • Są lekkostrawne i zawierają spore ilości kwasu foliowego, z tego względu polecane są kobietom w ciąży oraz karmiącym. Dodatkowo dostarczają znacznych ilości selenu, który warunkuje prawidłową pracę tarczycy, co również jest bardzo ważne u kobiet w ciąży bądź planujących potomstwo oraz u osób z chorobą Hashimoto.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Inspiruj się naszymi przepisami i gotuj po cesarsku!

A może by tak spróbować szparagów...

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły