Zielony ogórek

Zielony ogórek

Ogórek w znacznej ilości składa się z wody, dzięki czemu stanowi doskonały element diety u osób z tendencją do zatrzymywania płynów w organizmie (paradoksalnie im więcej pijemy, tym mniej zbędnej wody gromadzimy) oraz u każdego w okresie upałów. Spożywany jest najczęściej w postaci tzw. mizerii z jogurtem, ale idealnie sprawdza się także jako dodatek do wody mineralnej – woda ogórkowa (woda z plasterkami ogórka) jest zaskakująca, orzeźwiająca i naprawdę smaczna.

  • ogórki zawierają bardzo mało kalorii, natomiast dzięki obecności wody oraz błonnika pokarmowego przyspieszają pasaż jelitowy, pomagają w leczeniu zaparć, działają jak drenaż limfatyczny na skórę. Znaczna ilość wody pomaga w leczeniu chorób związanych z układem moczowym, m.in. sprzyja rozpuszczaniu kamieni nerkowych
  • ilość witamin i składników mineralnych w tych warzywach nie jest duża, są źródłem kwasu foliowego, cynku, potasu oraz sodu, a także witamin z grupy B, witaminy C i A. Dzięki temu pozytywnie wpływają na stan skóry, elastyczność naczyń krwionośnych oraz na działanie układu nerwowego.
  • ogórek ma właściwości łagodzące, dlatego jest wykorzystywaniu w kosmetyce – świetnie radzi sobie z opuchlizną na twarzy czy cieniami pod oczyma. Działa także oczyszczająco na cerę.
  • świeży zielony ogórek ma enzym – askorbinazę, która utlenia witaminę C - aby zniwelować to działanie ogórka, do sałatki np. pomidor ze świeżym ogórkiem, należy dodać sok z cytryny lub kwaszonego ogórka. W ten sposób zatrzymamy niepożądane działanie enzymu.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły