Z dziennika nadwornego dietetyka

Dzień po dniu sekrety cesarskiej diety
ujawnia mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna –
specjalistka w dziedzinie żywienia.

Zobacz, jakie produkty zapewniają
żelazne zdrowie i odporność.
Odżywiaj się po cesarsku!


Filtruj

FILTRUJ PORADY:

zwiń

Mocą żelaza, cynku i miedzi Cesarz raczy się przegryzając pyszne orzechy

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca inaczej zwane orzechami cashew mają dwie odmiany - słodką i dużą odmianę brazylijską oraz mniejszą, nieco mniej słodką indyjską. Kształtem przypominają nerkę, stąd ich zwyczajowa nazwa - orzechy nerkowca, są miękkie i delikatne w smaku, z tego względu często podawane dzieciom jako pierwsze z orzechów.

Zobacz poradę

Cesarz od dawna wie, że pełne wartości mleko może pochodzić też z kokosa

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest charakterystycznym składnikiem kuchni południowo-azjatyckich. Jest to produkt otrzymywany w wyniku przetarcia miąższu i innych jadalnych części kokosa i połączenia go z wodą.

Zobacz poradę

Cesarz wzmacnia odporność organizmu i umysłu, spożywając kwasy tłuszczowe

Wędzona makrela

Makrela wędzona należy do ryb tłustych, tłuszcz rybi jest korzystny dla naszego zdrowia - ryby morskie zawierają tłuszcze wielonienasycone, makrela dostarcza głównie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które powinniśmy regularnie uzupełniać. Mimo wielu walorów zdrowotnych, makrela wędzona ze względu na sposób obróbki nie powinna być podawana dzieciom oraz spożywana przez kobiety w ciąży czy osoby chore na nowotwory

Zobacz poradę

Cesarz dba o zdrową bazę dla swoich dietetycznych dań

Kasza gryczana prażona

Kasza gryczana należy do produktów zbożowych o wysokiej zawartości składników mineralnych i witamin. Gryka (zboże, z którego wytwarzana jest kasza gryczana) jako jedna z niewielu zbóż ma właściwości alkalizujące - wpływa zasadowo na organizm, w ten sposób reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową (większość produktów, które jemy ma bowiem działanie kwasotwórcze: mięso, jaja, ryby, inne zboża czy nabiał).

Zobacz poradę

Bogactwo witamin i minerałów odkrywa Cesarz w owocach pachnących latem

Czereśnie

Czereśnie występują przede wszystkim w Azji oraz Europie, należą do jednych z bardziej długowiecznych drzewek owocowych. Owoce czereśni zwierają około 80% wody, pozostały skład to głównie potas, magnez, żelazo, jod, cyn, witaminy z grupy B, witamina C i A.

Zobacz poradę

Cesarz regularnie nawadnia organizm, zajadając orzeźwiające arbuzy

Arbuz

Arbuz to owoc należący do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki, jednak obecnie uprawiany jest na całym świecie, głównie w Chinach, Turcji, Hiszpanii i innych krajach śródziemnomorskich. Miąższ arbuza może mieć zabarwienie od żółtego do intensywnie czerwonego. Główną cechą arbuza jest jego duża zawartość wody, dzięki temu ma właściwości nawadniające.

Zobacz poradę

Cesarz nigdy nie traci energii, bo zdrowo uzupełnia węglowodany

Bajgel z sezamem

Sezam będący składnikiem bajgla jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. Sezam należy do roślin oleistych. Nasiona sezamu występują w kilku kolorach: białym i czarnym. Jest produktem wysokoenergetycznym, jednak jako dodatek nie wpłynie znacząco na zwiększenie kaloryczności diety.

Zobacz poradę

Cesarz syty to Cesarz zadowolony, dlatego dba o zdrowe przekąski w diecie

Banany

Banany stanowią idealną przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Łącząc je z orzechami lub jogurtem naturalnym otrzymamy pełnowartościowy, sycący posiłek. Jest produktem lekkostrawnym, polecanym w diecie osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego w tym w zespole jelita drażliwego.

Zobacz poradę

Cesarz wie, że największe bogactwo składników kryje się w tym, co niepozorne

Pieczarki

Pieczarki warto włączyć do codziennej diety ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Powszechnie uważa się grzyby w tym pieczarki jako dodatek nie wnoszący nic oprócz walorów smakowych do potrawy, jest jednak inaczej - pieczarki są źródłem m.in. witaminy D, białka roślinnego, witamin z grupy B, potasu i fosforu.

Zobacz poradę

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły