Z dziennika nadwornego dietetyka

Dzień po dniu sekrety cesarskiej diety
ujawnia mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna –
specjalistka w dziedzinie żywienia.

Zobacz, jakie produkty zapewniają
żelazne zdrowie i odporność.
Odżywiaj się po cesarsku!


Filtruj

FILTRUJ PORADY:

zwiń

Cesarz rozpływa się nad delikatnym smakiem swojego ulubionego sera topionego.

Ser rambol

Ser rambol produkowany jest z mleka krowiego przez cały rok. Jest to ser krótko dojrzewający, należy do grupy serów topionych. Składa się z ok. 50% tłuszczu, dlatego powinien być spożywany w niewielkich porcjach.

Zobacz poradę

Cesarz ceni białe mięso za smak, nie zapominając o jego strategicznych zdrowotnych właściwościach.

Biały tuńczyk z Bretanii

Biały tuńczyk charakteryzuje się wysoką zawartością białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu składników mineralnych i witamin. Ryby warto uwzględnić w swojej diecie 1-2 razy w tygodniu.

Zobacz poradę

Dbałość o zdrowie to dla Cesarza pestka, gdyż spożywa bogate w wartości odżywcze owoce.

Śliwki

Śliwki są bardzo wartościowym owocem, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Dostarczają stosunkowo niewielkiej liczby kilokalorii – ok. 80-120 kcal (w zależności od odmiany) w 100 g produktu – a przy tym wielu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

Zobacz poradę

Kiwi działa jak witaminowa broń, którą Cesarz stosuje do walki z wirusami i bakteriami.

Kiwi

Dojrzałe kiwi jest słodkie i soczyste. Warto je uwzględnić w diecie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz układ immunologiczny działa ze wzmożoną siłą. Kiwi można jeść jako samodzielną przekąskę, dodawać do sałatek warzywnych i owocowych czy koktajli. Warto jednak pamiętać, aby nie łączyć tego owocu z mlekiem lub jogurtem - potrawa stanie się wówczas gorzka w smaku.

Zobacz poradę

Cesarz czasem musi zebrać siły, wtedy posiłkuje się ulubionymi, świetnej jakości, wędlinami.

Kiełbasa francuska sucha z orzechami laskowymi

Kiełbasa francuska jest wyrabiana z mięsa wieprzowego. Intensywna i niepowtarzalna w smaku. Niewielkie ilości wyrobów wieprzowych mogą być spożywane przez osoby zdrowe. Mięso wieprzowe jedzone w umiarkowanych ilościach dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Zobacz poradę

Nerwy ze stali i zdrowie jak z żelaza Cesarz zawdzięcza ulubionym świeżym figom.

Figi

Figowce uprawiane są głównie w krajach śródziemnomorskich. W Polsce figi spożywa się głównie w postaci suszonej. W sklepach świeże figi występują wyłącznie w sezonie (pod koniec lata, na początku jesieni), warto wówczas po nie sięgnąć, bo są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.

Zobacz poradę

Cesarz tak ceni doradę, że gotów jest o nią wytoczyć bitwę morską przy stole.

Dorada królewska

Dorada to bardzo zdrowa i ceniona ryba. Niestety jej populacja maleje, dlatego należy ją wybierać tylko na specjalne okazje. To ryba o białym, smacznym mięsie z niewielką ilością ości. Jest delikatna w smaku i zapachu.

Zobacz poradę

Na dworze Cesarza bije cenne źródło białka roślinnego w postaci czerwonej soczewicy.

Soczewica czerwona

Soczewica czerwona należy do grupy warzyw strączkowych. Częścią jadalną tej rośliny są nasiona. Niewątpliwą zaletą jest szybkość przygotowania czerwonej soczewicy oraz fakt, iż nie trzeba jej namaczać przed obróbką. Jest bardzo delikatnym warzywem strączkowym, rzadko kiedy powoduje dolegliwości gastryczne.

Zobacz poradę

Cesarzowi zdarza się myśleć o migdałach, bo pozytywnie wpływają na jego pamięć i koncentrację.

Napój roślinny migdałowy

Napój migdałowy stanowi dobry zamiennik dla tradycyjnych przetworów mlecznych. Polecany jest dzieciom i osobom dorosłym z alergią lub nietolerancją na mleko pochodzące od zwierząt (krowie, kozie, owcze).

Zobacz poradę

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły