Awokado

Awokado

Awokado jako jedno z niewielu owoców zawiera bardzo małe ilości cukrów prostych, za to obfituje w zdrowe, nienasycone tłuszcze. Nawet będąc na diecie odchudzającej możemy uwzględniać je w swoim codziennym jadłospisie. Uznawane jest za tzw. superfood - czyli żywność o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. 

  • tłuszcze obecne w awokado pomagają zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Korzystnie wpływają również na tzw. profil lipidowy (zawartość cholesterolu i triglicerydów we krwi), co jest istotne w profilaktyce i leczeniu chorób związanych z układem krążenia oraz cukrzycy. Tłuszcze obecne w awokado to kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy omega-3 są niezbędne w prawidłowej pracy mózgu, obserwuje się ich rolę w zapobieganiu chorobie Alzheimera. 
  • awokado dostarcza naszemu ciału licznych przeciwutleniaczy, w tym glutation, który zmniejsza stan zapalny organizmu, wspomaga pracę wątroby oraz układu immunologicznego (odpornościowego). Glutation istotny jest w diecie osób z celiakią, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą Hashimoto oraz u osób z alergiami pokarmowymi. Uszczelnia jelita poprawiając stan odżywienia i zapobiegając przedostawaniu się do krwi nieodpowiednich elementów.
  • jest bogatym źródłem witaminy E - tokoferolu - silnego przeciwutleniacza, który nie tylko chroni przed tworzeniem się komórek nowotworowych, ale również pozytywnie wpływa na płodność u kobiet i mężczyzn. Tokoferol chroni układ krążenia, m.in poprzez wspomaganie wydzielania substancji przeciwzakrzepowych oraz wydłużając czas życia czerwonych krwinek.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły