Cytryny

Cytryny

Cytryny warto jeść cały rok, w dowolnej postaci - można wycisną z nich sok i pić w formie lemoniady na zimno (tylko woda z cytryną i miętą) oraz na ciepło (ciepła woda, cytryna, miód i imbir), a także robić sorbety cytrynowe z niewielkim dodatkiem miodu. Cytryny mimo kwaśnego smaku, mają działanie alkalizujące, co pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

  • zawierają cenne antyoksydanty -witaminę C i E, które chronią przed działaniem wolnych rodników, a tym samym przed starzeniem się organizmu i chorobami. Witamina C wpływa również na syntezę kolagenu w skórze oraz w stawach – co dodatkowo sprzyja zachowaniu urody na dłużej, a także przeciwdziała uszkadzaniu stawów. Witamina E jest istotna w zachowaniu płodności, zwiększa odporność organizmu, a jej niedobór może powodować bole mięśni i stawów oraz zmiany skórne.
  • są dobrym źródłem terpen, które pobudzają wytwarzanie śliny oraz wytwarzanie enzymów trawiennych. Terpeny są to związki występujące naturalnie w roślinach, które stanowią o smaku i aromacie, są składnikami olejków eterycznych. Olejki eteryczne obecne w cytrynie wpływają korzystnie na organizm człowieka i są wykorzystywane w aromaterapii.
  • zawierają beta-karoten i witamin z grupy B, powinny być spożywane przez osoby o wzmożonej aktywności intelektualnej oraz fizycznej. Beta-karoten jest tzw. prowitaminą A, to z niego organizm jest w stanie wytworzyć witaminę A. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem substancji rakotwórczych, substancji przyspieszających starzenie się organizmu, chronią oczy i inne narządy przed degeneracją.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Wyciskarka do cytrusów LAFE

Wyciśnij cytrynę do ostatniej kropli!

Kup Teraz

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły