Daktyle świeże BIO

Daktyle świeże BIO

Daktyle rosną na drzewach sięgających nawet do 20 m wysokości. Prawdopodobnie daktylowce uprawiano już 5000 lat przed naszą erą. Popularnością cieszą się szczególnie w krajach azjatyckich i Afryce. Są doskonałym źródłem energii, ale mają również inne zalety.

  • Pomimo dużej zawartości węglowodanów daktyle, zwłaszcza te świeże, pomagają stabilizować poziom cukru we krwi. Dzieje się tak za sprawą wysokiej ilości błonnika pokarmowego, który dodatkowo zapobiega zaparciom, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz odżywia mikroflorę przewodu pokarmowego (zdrowe bakterie żyjące głównie w jelicie grubym i cienkim). Prawidłowy stan mikroflory jelitowej warunkuje zdrowie całego organizmu, a nawet korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne.
  • Daktyle polecane są po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym – uzupełniają zapasy glikogenu w mięśniach i wątrobie, dostarczają sporą dawkę potasu oraz magnezu. Magnez i potas są niezbędne do właściwej pracy mięśni i układu nerwowego – przeciwdziałają skurczom, poprawiają pamięć i koncentrację.
  • Są doskonałym źródłem żelaza, które wpływa na prawidłowe ukrwienie organizmu, a dzięki temu mamy więcej energii i sił witalnych. Daktyle polecane są w anemii, w celu uzupełnienia tego składnika.

     

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Inspiruj się naszymi przepisami i gotuj po cesarsku!

Na osłodę - przepisy z daktylami!

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły