Koper włoski

Koper włoski

Koper włoski znany był ze swoich właściwości leczniczych już w starożytnej Grecji i Rzymie. W medycynie naturalnej stosowany był przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego czy na złagodzenie bólu głowy. W kuchni i medycynie stosuje się zarówno nasiona kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem, jak i jego bulwy.

  • Fenkuł jest niskoenergetycznym warzywem (dostarcza nieco ponad 30 kcal na 100 g produktu), bogatym w błonnik pokarmowy. Dzięki temu sałatka z dodatkiem bulwy kopru włoskiego będzie sycącym posiłkiem. Wypełni żołądek na długi czas, przyspieszy metabolizm, a także ułatwi trawienie. Błonnik pokarmowy nie tylko usprawni pracę jelit, ale także odżywi naturalną mikroflorę jelitową odpowiedzialną za m.in. odporność organizmu.
  • Jest bogaty w witaminę C i K. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem (zwanym inaczej antyoksydantem), który chroni przed działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki powstają na skutek normalnego funkcjonowania organizmu, ale także pod za sprawą zanieczyszczonego środowiska, niezdrowej diety czy palenia papierosów. Witamina K jest natomiast niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi.
  • Koper włoski jest doskonałym źródłem potasu, który chroni organizm przed nadmiernym wahaniem ciśnienia krwi. Potas zapobiega powstawaniu nadciśnienie tętniczego, dlatego polecany jest zwłaszcza u osób z ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (z obciążeniem genetycznym, w wieku powyżej 45 lat, palących i spożywających alkohol lub z niską czy nieregularną aktywnością fizyczną).

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły