Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza jest bardzo odżywczym zbożem – zawiera głównie węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy (z grupy B oraz E), składniki mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, selen) oraz  niewielką ilość białka. Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego chleb, mąka czy inne produkty z niej wytwarzane są dobrym zamiennikiem zbóż glutenowych dla osób z celiakią czy alergią na ten składnik diety.

  • Luteina i zeaksantyna to dwa silne antyoksydanty oraz barwniki, odpowiedzialne za żółty kolor kukurydzy. Ich pozytywne działanie na wzrok jest potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Mają one ochronny wpływ na siatkówkę oka i pomagają zachować zdrowie narządu wzroku przez długie lata.
  • Witaminy z grupy B są przede wszystkim odpowiedzialne za prawidłową pracę układu nerwowego – poprawiają pamięć i koncentrację, pozytywnie wpływają na nasz nastrój, łagodzą stres, ale również w dużym stopniu wpływają na metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • Błonnik pokarmowy wiąże wodę, dzięki czemu usprawnia pracę jelit i zapobiega zaparciom, dodatkowo pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit, które są tzw. ”drugim mózgiem” w naszym organizmie – m.in. regulują stan emocjonalny oraz układ immunologiczny. Błonnik zmniejsza również poziom triglicerydów we krwi, co wpływa ochronnie na działanie układu krążenia.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Inspiruj się naszymi przepisami i gotuj po cesarsku!

Wypróbuj kolbe kukurydzy w niecodziennych przepisach!

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły