Mąka żytnia pełnoziarnista

Mąka żytnia pełnoziarnista

Mąka żytnia powstaje poprzez rozdrobnienie całych ziaren żyta. Nie jest oczyszczona, dzięki czemu znajdziemy w niej te same elementy, co w pełnym ziarnie żyta. Jest bogata w składniki pokarmowe (głównie białko roślinne i węglowodany złożone), witaminy (witaminy z grupy B, witaminę A i C) i składniki mineralne (potas, magnez, cynk, żelazo), które powinny być dostarczane naszemu organizmowi codziennie.

  • Mąka żytnia jest źródłem glutenu, z tego powodu nie może być spożywana przez osoby chore na celiakię czy nietolerujące glutenu. Osoby, u których gluten nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, powinny często uwzględniać produkty z mąki żytniej w swojej diecie.
  • Cynk jest składnikiem szczególnie istotnym dla prawidłowej pracy tarczycy. Wzmacnia włosy i paznokcie, pozytywnie wpływa na stan i wygląd skóry. Cynk wchodzi w skład około 80 enzymów, podnosi odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na płodność.
  • Mąka żytnia dostarcza manganu, pierwiastka wchodzącego w skład wielu enzymów, odpowiedzialnych m.in. za metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Mangan pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, jest także naturalnym przeciwutleniaczem oraz ułatwia magazynowanie żelaza.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły
Inspiruj się naszymi przepisami i gotuj po cesarsku!

Do pieczenia!

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły