Orzeszki w karmelu

Orzeszki w karmelu

Orzechy są doskonałą przekąską oraz składnikiem wartościowych potraw. Są źródłem wielu cennych substancji pokarmowych (witamin i składników mineralnych), obfitują w białko roślinne i zdrowe tłuszcze. Dostarczają znacznej ilości kilokalorii, z tego względu powinny być spożywane codziennie, ale z umiarem.

  • Tłuszcze obecne w orzechach to m.in.. wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne w pierwszych momentach życia dziecka, a także podczas życia płodowego, z tego względu należy je uwzględniać w diecie kobiet ciężarnych. Omega-3 warunkują prawidłowy rozwój mózgu oraz funkcjonowanie układu krążenia. Obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL, a podnoszą poziom „dobrego” HDL, w ten sposób wpływając na ich odpowiednie proporcje we krwi.
  • Białko roślinne, którego źródłem są orzechy, przyspiesza metabolizm, który naturalnie zwalnia wraz z wiekiem, do czego przyczynia się także obecny tryb życia wielu z nas (nadmierny stres, nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej). Posiłki bogate w białko roślinne są też bardziej sycące i pozytywnie wpływają na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo nie obciąża nerek w takim stopniu jak białko pochodzenia zwierzęcego.
  • Orzechy dostarczają także znacznych ilości wapnia, który jest kluczowym elementem naszych kości i zębów; magnezu, który warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego; potasu, regulującego ciśnienie krwi. Dodatkowo usprawniają pamięć i zwiększają koncentrację, pozytywnie wpływają także na stan psychiczny osób z depresją.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły