Z dziennika nadwornego dietetyka

Dzień po dniu sekrety cesarskiej diety
ujawnia mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna –
specjalistka w dziedzinie żywienia.

Zobacz, jakie produkty zapewniają
żelazne zdrowie i odporność.
Odżywiaj się po cesarsku!


Filtruj

FILTRUJ PORADY:

zwiń

Z dalekich wojaży Cesarz wyniósł zamiłowanie do egzotycznego smaku miąższu kokosa.

Olej kokosowy

Olej kokosowy nadaje potrawom charakterystycznego posmaku – stają się delikatniejsze i pełniejsze. Olej kokosowy, jak każdy rodzaj oleju, powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, zamiennie z innymi rodzajami tłuszczów.

Zobacz poradę

Cesarz często myśli o słodkich migdałach. Z uwagi na dbałość o odporność, siłę kości i sprawność umysłu.

Migdały

Migdały warto jeść codziennie, już jedna garstka (około 30 g) tych orzechów pozytywnie wpłynie na pracę układu krążenia oraz układu nerwowego, poprawiając funkcje poznawcze organizmu, pamięć i koncentrację.

Zobacz poradę

Cesarz jest w ciągłym ruchu, więc bardzo sobie ceni odżywczą i orzeźwiającą moc miąższu melona

Melon

Melon jest jednym z najmniej kalorycznych owoców, dodatkowo jest niezwykle orzeźwiający, świetnie nawadnia organizm i wzbogaca posiłek o cenne wartości odżywcze. Melon należy do rodziny dyniowatych, istnieje jego wiele odmian, które różnią się m.in. barwą: od jasnożółtej do ciemnopomarańczowej. Im bardziej intensywny, pomarańczowy kolor, tym owoc będzie miał więcej beta-karotenu – naturalnego barwnika, który pełni jednocześnie funkcje przeciwutleniacza.

Zobacz poradę

Łosoś, niczym Cesarz, większość życia spędza w podróży. Nierzadko też wędruje na cesarski półmisek.

Łosoś wędzony Carrefour

Łosoś sprawdza się idealnie jako składnik zdrowych sałatek na bazie kasz lub surowych warzyw, jako dodatek do naleśników czy placków tortilla, a także po prostu do kanapek. Warto sprawdzać, czy pochodzi z naturalnych łowisk, czy z hodowli, gdyż zarówno pasza, jak i woda, w której żyje, mają znaczenie dla naszego zdrowia.

Zobacz poradę

Cesarz wie, że kultury bakterii są niczym żołnierze, którzy stoją na straży naszego dobrego zdrowia

Jogurt grecki

Jogurt grecki jest delikatny w smaku, gęsty i nie warzy się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu może być wykorzystywany jako baza do sosów czy zagęstnik do zup. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do musli z owocami.

Zobacz poradę

Cesarz wie, że diabeł tkwi w szczegółach, a zdrowie w pestkach i nasionach

Pestki dyni

Pestki dyni powinny być codziennym składnikiem diety osób dbających o zdrowie oraz prawidłową masę ciała. Są polecane w profilaktyce, a także leczeniu dolegliwości, przy których obniżona jest odporność organizmu. Świetnie smakują z owsianką czy sałatką warzywną lub owocową. Warto je także dodawać do zupy krem, która dzięki temu będzie bardziej sycąca i odżywcza.

Zobacz poradę

Małe a bogate w witaminę C i potas, zawsze wśród ulubionych owoców Cesarza

Morele

Morele zaczęto uprawiać w Chinach już w III wieku p.n.e., skąd dotarły do innych rejonów świata. W Polsce morele znane są od połowy XVI wieku. Sezon na te owoce trwa od przełomu czerwca i lipca, jest to również najlepszy czas, aby robić z nich zdrowe i pyszne przetwory na zimę. Morele są niskokaloryczne, a do tego słodkie - stanowią doskonały zamiennik słodyczy.

Zobacz poradę

Rarytasy na cesarskim stole nigdy nie są przypadkowe, a zawsze dobrej jakości i zdrowe

Masło osełkowe extra marki Carrefour

Masło to produkt w 100% pochodzenia zwierzęcego, składający się przynajmniej w 82% z tłuszczu. Powstaje w poprzez oddzielenie tłuszczu od mleka krowiego, dzięki czemu zawartość białka i cukru jest znikoma lub wręcz zerowa - co ma szczególne znaczenie u osób z nietolerancją lub alergią na te składniki.

Zobacz poradę

Gdy nadchodzi sezon, Cesarz czerpie dobrodziejstwo owoców pełnymi koszami

Gruszki

Gruszki zdecydowanie warto jeść! Najlepiej sięgać po owoce sezonowe, uprawiane lokalnie – naturalnie występujące w naszym klimacie – takimi owocami są właśnie gruszki. Gruszki w medycynie ludowej były wykorzystywane w leczeniu przeziębień czy w poprawie trawienia. Obecnie uważa się, że ich regularne spożywanie może zapobiec wielu chorobom.

Zobacz poradę

Cesarz nigdy nie lekceważy roli błonnika w codziennej diecie

Chleb razowy ze słonecznikiem

Chleb razowy jest źródłem węglowodanów złożonych, których zawartość w diecie powinna pokrywać od 50 do 60% całkowitej podaży energii - około 1000-1200 kcal. Nie wszystkie węglowodany powinny pochodzić z pieczywa, ale z pewnością warto, aby było elementem jednego posiłku w ciągu dnia. Sięgając po chleb dobrej jakości nie znajdziemy w nim dodanych cukrów ani substancji konserwujących, jest za to bogatym źródłem składników mineralnych oraz witamin.

Zobacz poradę

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły