Twaróg bez laktozy MLEKPOL

Twaróg bez laktozy MLEKPOL

Twaróg bez laktozy jest lekkostrawny i może być spożywany przez osoby z nietolerancją cukru mlecznego (laktozy), wynikającą z braku lub małej ilości enzymu laktazy, rozkładającego ten cukier w organizmie człowieka. Nietolerancja ta objawia się głównie problemami ze strony przewodu pokarmowego.

  • Twaróg jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, który przyspiesza przemianę materii, a przy tym pozostawia uczucie sytości na dłużej. Odpowiednia ilość nabiału w diecie osoby dorosłej to około 150 g twarogu lub jego zamienników dziennie, np. 1 szklanka jogurtu naturalnego.
  • Jest dobrym źródłem lizyny – aminokwasu, który należy do tzw. aminokwasów egzogennych. Składniki te powinny być dostarczane z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wyprodukować. Lizyna pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i układu krążenia: przeciwdziała miażdżycy i pomaga w utrzymaniu koncentracji.
  • Dostarcza sporych ilości witaminy B2, która bierze udział w procesach przemiany materii, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga prawidłowe widzenie. Niedobór ryboflawiny może objawiać się wypadaniem włosów, łuszczeniem się skóry, pękaniem warg czy zaburzeniami widzenia.

Sprawdź naszą aktualną ofertę promocyjną

Zobacz gazetkę

Sprawdź produkty z gwarancją niskiej ceny

Sprawdź szczegóły

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły