45 min.
Łatwe

Bałkańskie szaszłyki z karkówki z kolendrą i szparagami

Składniki:

  • 500 g mielonej karkówki
  • pół czerwonej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka sproszkowanej kolendry
  • łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • 8-12 szparagów
  • cukinia

sos tzaziki

  • ogórek zielony
  • 200 g jogurtu greckiego
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: szczypiorek, mięta
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Sos: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość polewamy łyżeczką oliwy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy dodać posiekany szczypiorek oraz listki mięty

Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy mieloną karkówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, kolendrę, kumin, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 h do lodówki. Namoczonymi dłońmi formułujemy wałeczki i nabijamy je na patyki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony do zarumienienia.

Krok 2

W międzyczasie szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na cienkie wstążki. Owijamy nimi szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem, Skrapiamy oliwą i grillujemy ok 3-4 min z każdej strony.


- Przed grillowaniem przechowuj mięso w lodówce.
- Naczynia i sztućce, które miały kontakt z surowym mięsem, wymagają umycia! Jeśli użyjesz ich np. do podania gotowej potrawy, ryzykujesz groźnym zatruciem.
- Kontroluj czas grillowania. Zbyt długie powoduje, że mięso traci cenne składniki, staje się suche i ciężkostrawne, a przy zbyt krótkim mięso jest surowe.

 

„To połączenie musiało powstać w bałkańskim tyglu smaków. To jak pojechać na wakacje, nie ruszając się z domu… No chyba, że do Carrefour po zawsze świeże składniki.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły