60 min.
Średnie

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Składniki:

 

  • 6 mandarynek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru 
  • 3 jajka
  • 190 g mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

syrop cukrowy:

  • 60 g cukru
  • 2 mandarynki
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka. Masło roztapiamy w rondelku. Mandarynki dokładnie myjemy i z trzech ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy ubitą pianę z jajek, skórkę z mandarynek, ostudzone masło i sok wyciśnięty z sześciu mandarynek. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min. 

Krok 2

Ścieramy skórkę z dwóch mandarynek i wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondelku wraz z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy w kilku miejscach i polewamy syropem. Odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż syrop wsiąknie w ciasto. Przed podaniem dekorujemy mandarynkami. 

„Oto słodki dowód na to, że nawet na diecie bezglutenowej można jadać w cesarskim stylu.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły