20 min.
Łatwe

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście orzechów pistacjowych
  • szczypta soli

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy w środku miseczkę tak, aby woda podczas gotowania nie dostała się do środka. Do miseczki wkładamy pokrojoną czekoladę. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Czekoladę lekko mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, mieszamy z mlekiem skondensowanym, dodajemy suszoną żurawinę oraz orzechy pistacjowe. (Możemy dodać, wedle uznania, inne bakalie lub orzechy.) 

Krok 2

Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na min. 2 h. Po wyjęciu kroimy w mniejszą kostkę. 

„Mówiono mi, że ten deser ma dużą tradycję w polskiej kuchni. Postanowiłem więc dodać mu nowego, niepowtarzalnego smaku, który zachwyci jego amatorów oraz tych, którzy próbują go po raz pierwszy.”
Napoleon

 

 

Pistacje

Oferta handlowa ważna od 14.06 do 26.06.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Żurawina

Oferta handlowa ważna od 21.06 do 26.06.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Mamy wszystko, czego potrzebujesz

Żurawina, pistacje

Sprawdź w gazetce
Oferta w sklepach stacjonarnych

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły