30 min.
Łatwe

Borówkowa panna cotta

Składniki:

  • 200 g borówek amerykańskich
  • mała cytryna
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka

do podania:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • borówki amerykańskie
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1


W rondelku podgrzewamy borówki amerykańskie z sokiem z cytryny oraz cukrem. Gdy składniki się zagotują, a owoce rozpadną, blendujemy je na gładki mus. Możemy przetrzeć go dodatkowo przez sito, aby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.

 

Krok 2

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i gotujemy tak, aby nie dopuścić do wrzenia. Do drugiego rondelka wlewamy śmietanę oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika masę borówkową, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby deser stężał. Następnego dnia ubijamy śmietanę z cukrem i dekorujemy deser. Na koniec całość posypujemy borówkami amerykańskimi.

„Zdradzę Wam przepis na zwycięską batalię o wyśmienity deser. Przygotować mus borówkowy, dodać śmietanę, mleko, żelatynę. Udekorować bitą śmietaną i owocami. Gotowe, kubki smakowe zdobyte!” 
Napoleon

Jaja TOP JAJ 15szt.

Oferta handlowa ważna od 12.07 do 24.07.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Borówki amerykańskie, 250g

Oferta handlowa ważna od 19.07 do 24.07.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Mamy wszystko, czego potrzebujesz

Borówki amerykańskie, jaja TOP JAJ 15szt.

Sprawdź w gazetce
Oferta w sklepach stacjonarnych

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły