60 min.
Łatwe

Cannelloni ze szpinakiem, szynką i mozzarellą

Składniki:

  • 10 rurek canneloni
  • 120 g mielonej szynki wieprzowej
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g sera ricotta
  • jajko
  • pół cebuli
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • sól

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 500 ml mleka
  • 100 g sera mozzarella
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy umyty szpinak i czekamy, aż zmniejszy swoja objętość, a woda odparuje. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Na kolejnej łyżce oliwy podsmażamy posiekana cebulę. Dodajemy mięso i podsmażamy. Odstawiamy do wystudzenia.  Następnie w misce mieszamy ricottę ze szpinakiem, mielonym mięsem, jajkiem oraz parmezanem. Doprawiamy pieprzem oraz gałka muszkatołową.

W rondelku podgrzewamy mleko. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dalej mieszamy , aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starta mozzarellę i doprawiamy pieprzem.  

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Powstałym mięsem nadziewamy rurki cannelloni. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy sosem serowym. Zapiekamy ok 25 min do zarumienienia.

„Cannelloni, ricotta, mozzarella – od samego wymawiania tych słów rośnie apetyt na potrawę w iście włoskim stylu.”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły