20 min.
Łatwe

Chłodnik ogórkowy z awokado, jogurtem i miętą

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe
  • awokado
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • kawałek papryczki chili
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki miodu
  • garść listków mięty
  • woda mineralna
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. (Możemy zostawić jeden nieobrany, aby wzbogacić smak potrawy.) Awokado obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ wkładamy do blendera. Dodajemy ogórki, cebulę, chili, jogurt grecki, sok z limonki, miód, ocet, szczyptę soli i oliwę, następnie blendujemy na gładki krem, dodając w trakcie 1,5 szklanki wody mineralnej. Pod koniec blendowania dodajemy połowę porcji mięty. Całość schładzamy w lodówce. 

Krok 2

Chłodnik podajemy posypany pozostałą częścią mięty oraz oprószamy pieprzem.

„Są tacy, którzy jedzą zupę gorącą i tacy co letnią. Ja należę do ludzi, którzy gustują w zimnych zupach, czyli chłodnikach. Chłodnik ogórkowy jest wyjątkowo orzeźwiający.”
Napoleon

 

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły