50 min.
Średnie

Ciasto francuskie z warzywami i jajkiem

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego (lub kruchego)
  • 6 jajek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pół cukinii
  • biała  cebula
  • tymianek
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Paprykę kroimy w słupki, cebulę oraz cukinię w krążki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 20-25 min do zarumienienia. Ewentualnie możemy warzywa przygotować dzień wcześniej, aby rano nie tracić czasu na pieczenie.

Krok 2

Ciasto francuskie kroimy na sześć kwadratów. Zawijamy brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Każdy spód smarujemy śmietaną i układamy na nim upieczone warzywa. W środku pozostawiamy miejsce na jajko. Ciasto wkładamy do piekarnika. Po upływie 15 min. wbijamy jajka w zagłębienia i pieczemy następne 5-10 min. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką oraz tymiankiem.

 

„Najbardziej francuskie ze wszystkich ciast – ciasto francuskie! Od samego rana delektujcie się jego delikatnością i wielce przyjemnym maślanym smakiem.”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły