50 min.
Średnie

Clafoutis z wiśniami w płatkach migdałów

Składniki:

  • 150 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • masło do wysmarowania formy
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Całość ubijamy, aż masa zacznie robić się puszysta. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2

Formę smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie. Clafoutis pieczemy w piekarniku 30 min. i pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.

„Clafoutis – to brzmi słodko! Polecam Wam to francuskie ciasto owocowe zarówno na ciepło, jak i na zimno, na pierwsze lub drugie śniadanie. Pyszne jest zawsze!”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły