30 min.
Trudne

Curry z krewetkami na mleku kokosowym z imbirem

Składniki:

  • 20 krewetek obranych
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół łyżeczki ostrej papryki Carrefour
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 papryczki chili
  • 100 g ryżu basmati Carrefour
  • kolendra

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Krewetki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nacinamy je wzdłuż tułowia i usuwamy ciemną żyłkę. Jeszcze raz myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Całość podsmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kurkumę oraz ostrą paprykę.

Krok 2

Czekamy, aż przyprawy lekko się zrumienią i uwolnią aromat. Po kilku chwilach dodajemy krewetki, które smażymy po 2 min z każdej strony. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz passatę. Gotujemy ok 10 min, aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.

„Na własne zdrowie mogę przysiąc, że tak aromatycznego dania dotąd nie próbowałem.”

Napoleon  

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły