40 min.
Łatwe

Deser z kaszy jaglanej na mleku z truskawkami

Składniki:

  •            100 g kaszy jaglanej
  •            250 ml wody
  •            250 ml mleka
  •             25 g wiórek kokosa
  •            łyżka syropu z agawy
  •            150 g truskawek
  •             2 łyżki płatków kokosa

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną płuczemy zimna wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Następnie wsypujemy kaszę do pustego garnka i delikatnie podprażamy. Po kilku minutach zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok 13 min. Wyłączamy, zdejmujemy z gazu i odstawiamy na bok na ok 10-15 min. Spulchniamy ją widelcem i czekamy, aż wystygnie.

 

Krok 2


Następnie do blendera wsypujemy ostudzoną i ugotowaną kaszę. Dolewamy mleko, dosypujemy wiórki kokosa oraz wlewamy syrop z agawy. Miksujemy na jednolitą  masę. Przekładamy do pucharków, dekorujemy plasterkami truskawek oraz płatkami kokosa. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.

„Jeżeli ktoś ogranicza cukier / dba o zdrowie, to nie oznacza, że „w nagrodę” ma być pozbawiony deseru. I dlatego zarządziłem przepis, który na pewno będzie odpowiadał takim łasuchom. Z syropem z agawy, wiórkami kokosowymi i kaszą jaglaną. Smacznego!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły