35 min.
Średnie

Faszerowane pieczarki prosto z piece

Składniki:

  • 10 pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • garść orzeszków pinii

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Pieczarki myjemy i odcinamy im nóżki. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia. Po chwili dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy 4-5 min., aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość. 

Krok 2

Faszerujemy pieczarki powstałą masą szpinakową. Całość posypujemy startym parmezanem. Pieczarki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20 min. Prażymy na patelni orzeszki pinii i posypujemy nimi danie tuż przed podaniem.

„Dania faszerowane to wyższy stopień kulinarnego wtajemniczenia. Dlatego zaufajcie moim kucharzom i według ich wskazówek przyrządźcie tę wykwintną przekąskę.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły