45 min.
Łatwe

Filet z kurczaka z kolorowymi frytkami warzywnymi

Składniki:

  •             2 filety z kurczaka
  •             batat
  •             marchewka
  •             pietruszka
  •             łyżka oliwy
  •             szczypta oregano
  •             cukinia
  •             łyżka bułki tartej
  •             łyżka mleka
  •             jajko
  •             3 łyżki tartego parmezanu

              panierka:

  •              100 g zmielonych migdałów
  •               szczypta papryki ostrej
  •               szczypta kuminu rzymskiego
  •               szczypta oregano, tymianku 

 

  •               rukola
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy składniki panierki. Do drugiej miski wbijamy jajko. Kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w migdałowej panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Batata, marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy łyżką oliwy oraz posypujemy solą, pieprzem i oregano. Cukinię kroimy w słupki.

 

Krok 2

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz. Cukinię obtaczamy, po czym posypujemy tartym parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Warzywa oraz mięso pieczemy do zarumienienia przez 20 min. Danie podajemy z ulubioną sałatką.

„Cesarzowe bywają kapryśne, zwłaszcza w porze obiadu. Dlatego zarządziłem dziś lekkie danie z drobiu, z delikatnymi frytkami z warzyw, i zyskałem tym przychylność Józefiny.”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły