25 min.
Łatwe

Filet z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym

Składniki:

  •         2 filety z kurczaka

marynata:

  •        łyżeczka słodkiej papryki
  •        kawałek drobno posiekanego chili
  •        posiekana gałązka rozmarynu
  •        2 łyżki oliwy
  •        łyżka soku z limonki
  •        sól, pieprz
  •  
  •      6 łyżek octu balsamicznego
  •      2 łyżki płynnego miodu
  •      3 łyżki soku z limonki
  •      łyżka oliwy z oliwek
  •      sól, pieprz
  •      100 g truskawek
  •     80 g dzikiego lub czerwonego ryżu
  •     100 g fasolki mamut lub groszku cukrowego

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą składniki marynaty i polewamy nią mięso. Odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki.

Truskawki kroimy na kawałki. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem, sokiem z limonki, oliwą i obtaczamy nim truskawki. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

Krok 2

Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Groszek lub fasolkę gotujemy 3-4 min. w lekko osolonej wodzie.

Na patelni grillowej smażymy mięso 4 min. z każdej strony. Zmniejszamy ogień i polewamy mięso sosem truskawkowo-balsamicznym. Dusimy 1-2 min. i wykładamy mięso na talerz. Filety z kurczaka podajemy z ryżem oraz fasolką lub groszkiem.

„Zarządzam truskawki nie na deser, lecz na obiad! Niech zdolni kucharze przyrządzą z nich wytrawny sos do drobiu, który mnie zaskoczy oryginalnym smakiem.”

Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły