30 min
Średnie

Fit sernik kokosowo-czekoladowy ze spodem daktylowym

Składniki:

  •            100 g płatków owsianych
  •            łyżka kakao
  •            50 g zmielonych migdałów
  •            120 g suszonych daktyli

 

  •            500 g mielonego twarogu
  •            2 jajka
  •            żółtko
  •            łyżka mąki ziemniaczanej
  •            4 łyżki ksylitolu
  •            100 g gorzkiej czekolady
  •            100 ml mleka kokosowego

do posypania:

  • płatki kokosa
  • roztopiona gorzka czekolada
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Odsączamy i miksujemy w blenderze na gładką pastę. Dodajemy łyżkę kakao, płatki owsiane oraz migdały. Całość blendujemy na jednolitą masę. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy daktylową pastą i podpiekamy przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy zmielony twaróg, ksylitol i łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy na gładką pastę. Po chwili dodajemy jajka i ponownie miksujemy. 

Krok 2

Masę rozdzielamy na dwie miski. Do pierwszej dodajemy mleczko kokosowe, a do drugiej roztopioną czekoladę. Na podpieczony daktylowy spód wlewamy masę czekoladową. Na niej ostrożnie rozprowadzamy masę kokosową. Sernik pieczemy 10 min. w temperaturze  180 C, następnie zmniejszamy moc do 120 C i pieczemy kolejne 50 min. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy płatkami kokosa.


„Po świątecznej uczcie zarządzam deser w stylu fit. Niech moi kucharze sięgną po płatki owsiane, migdały i daktyle, i przygotują z tymi dodatkami wyjątkowy fit sernik.” Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły