30 min.
Łatwe

Frittata z szynką

Składniki:

  • 100 g szynki wieprzowej bez kości
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 60 g koziego sera
  • garść pomidorków koktajlowych
  • mała papryczka chili
  • kolendra
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i przygotowujemy patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Wlewamy na nią łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy passatę i gotujemy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W osobnej miseczce rozbijamy jajka i roztrzepujemy wraz z mlekiem. 

Krok 2

Wlewamy jajka na patelnię z pomidorami i zmniejszamy ogień. Dodajemy plasterki sera, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w krążki papryczkę chili. Patelnię wstawiamy do piekarnika na  12-13 min., aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.


„Ten pyszny włoski omlet wymaga specjalnej taktyki. Najpierw nakazuję wrzucić składniki na patelnię. A potem, na mój rozkaz, dać do pieca!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły