20 min.
Łatwe

Gazpacho - chłodnik pomidorowy z chili

Składniki:

  • pół kg pomidorów
  • pół długiego ogórka lub dwa gruntowe
  • ćwiartka żółtej papryki
  • pół ząbka czosnku
  • 2 plastry cebuli
  • kawałek chili
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka octu jabłkowego Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Terra de Italia
  • 3 kromki pszennego pieczywa
  • odrobina sera sałatkowego Carrefour

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i przesypujemy do naczynia. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ogórka, paprykę cebulę oraz chili. Następnie skrapiamy wszystko sokiem z limonki, octem oraz oliwą. Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. 

Krok 2

Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Chłodzimy w lodówce ok 1-2 godz. Przed podaniem dekorujemy odrobiną sera, kostkami papryki, cebuli, skórka startą z limonki. Skrapiamy sokiem z limonki oraz oliwą.

„Włoskiego najlepiej uczyć się od kuchni. Zacznijcie od słów: mozzarella, gorgonzola, bruschetta. Czyż nie brzmi smacznie?” 
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły