40 min.
Łatwe

Gofry z kremem mascarpone i borówkami

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml roztopionego masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • szczypta soli

krem:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 150 ml kremu mascarpone            
  • 250 g borówek amerykańskich
  • listki świeżej mięty
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz roztopione masło i miksujemy do połączenia się składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją równomiernie po formie. Każdą partię gofrów pieczemy ok 3-4 min. i studzimy na kratce.

Krok 2

W międzyczasie ubijamy śmietanę z łyżką cukru. Mniej więcej w połowie ubijania dodajemy mascarpone. Gotowe gofry smarujemy powstałym kremem, posypujemy świeżymi borówkami i dekorujemy listkami mięty.

"Gofry to popularny przysmak nadmorskich polskich kurortów, gdzie i ja chętnie ich próbuję. Jednak gdy nad morze wyruszyć nie możemy, polecam inną taktykę: przygotować w domu, gdy tylko okrutna olbrzymia ochota na gofry Cię dosięgnie."

Napoleon

Mleko UHT Mlekovita Twój Kubek 1 l

Oferta handlowa ważna od 12.07 do 24.07.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Borówki amerykańskie, 250g

Oferta handlowa ważna od 19.07 do 24.07.2017r. lub do wyczerpania zapasów.

Mamy wszystko, czego potrzebujesz

Borówki amerykańskie, Mleko UHT Mlekovita Twój Kubek 1 l

Sprawdź w gazetce
Oferta w sklepach stacjonarnych

Zobacz inne przepisy

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły