45 min.
Łatwe

Grillowane sataje z piersi z kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • papryczka chili
  • łyżka startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek świeżej kolendry

sos jogurtowo-musztardowy

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oliwy
  • pieprz

surówka

  • pół awokado
  • ogórek
  • łyżka soku z limonki
  • pół papryczki chili
  • cebula szalotka
  • garść rukoli
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka startego imbiru
  • ząbek czosnku
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i równie kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki. Składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę chili oraz drobno posiekaną cebulkę. Na końcu dodajemy listki rukoli.
W osobnej misce łączymy musztardę, oliwę, ocet winny, imbir oraz starty na tarce imbir. Powstałym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy.

 

Krok 2

Pierś z kurczaka myjemy i tniemy w cieknie długie paski. Do miski wlewamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, starty imbir, przetarty przez praskę czosnek, posiekane chili oraz poszatkowaną kolendrę. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Grillujemy w temperaturze pokojowej do zarumienienia z kilku stron.

 

Sos: Musztardę mieszamy z jogurtem, sosem sojowym oraz oliwą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

- Tłuste mięso to duże obciążenie dla organizmu, dlatego do grillowania wybieraj chudsze rodzaje mięsa, na przykład drób.
- Przygotowuj samodzielnie sosy, dipy i marynaty. Będziesz mieć kontrolę nad ich jakością i kalorycznością.


„Brzmi groźne i ostro, ale jest smacznie i może być łagodnie. Łączcie smaki tak jak lubicie. Z tego połączenia może wyjść tylko wspaniała grillowa przekąska. I nie mówię tego z przekąsem.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły