30 min.
Średnie

Grillowane szaszłyki z karkówki i mango podane z sałatą

Składniki:

 

  • 500 g chudej karkówki
  • 200 g wędzonego surowego boczku
  • mango
  • 3 łyżki oleju Carrefour
  • 2 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cynamonu

sałatka

  • pół szklanki kuskusu Carrefour
  • sok z połowy limonki
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • łyżka oleju Carrefour
  • ser sałatkowy typu feta Carrefour
  • pół awokado
  • listki świeżej mięty
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Olej wraz miodem, sosem sojowym, papryką, cynamonem mieszamy, aby powstała marynata. Karkówkę oraz boczek kroimy w grubą kostkę. Obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godz.
W międzyczasie kuskus zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy pod przykryciem.  Gdy kasza wchłonie całą wodę przesypujemy ją do miski. Dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe, listki świeżej mięty, pokruszoną fetę, posiekaną pietruszkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz doprawiamy pieprzem.

 

Krok 2

Mango obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Smarujemy je odrobiną oleju. Na patyczki nabijamy po kolei karkówkę, boczek oraz mango. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie  kilka minut z każdej ze stron. Szaszłyki podajemy z sałatką z kuskusem.

„Stać w szeregu to nie ujma na honorze. Tym bardziej, gdy jest to szereg smakowitości. Szaszłyki polecam układać równiutko i przeplatać czymś słodkim i egzotycznym jak mango”
Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły