40 min.
Łatwe

Grillowany burger z łososia z dodatkiem czerwonej fasoli

Składniki:

  • 300 g oczyszczonego łososia
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • pół małej czerwonej cebulki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego chili
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 4 bułki do burgerów
  • pół bakłażana
  • czerwona cebula
  • garść rukoli
  • szczypta oregano
  • łyżeczka oliwy

sos chili

  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 8 łyżek passaty pomidorowej
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Łososia myjemy, odrywamy skórę i bardzo drobno siekamy. Osuwamy w międzyczasie wszystkie ości i błonki. Mieszamy ze zblendowaną czerwoną fasolką. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebule oraz chili. Smażymy przez kilka minut. Po zdjęciu z patelni przesypujemy do farszu z łososiem. Formujemy burgery i grillujemy przez ok 2-3 min z każdej strony.  

Bułki podpiekamy na grillu. Bakłażana kroimy na plastry. Skrapiamy oliwą. Posypujemy pieprzem i oregano. Grillujemy ok 2-3 min z każdej strony.

Krok 2

Sos chili: Passatę przelewamy do rondelka. Dodajemy starty czosnek, imbir, sos sojowy oraz drobno posiekane chili. Doprowadzamy do wrzenia następnie blendujemy i studzimy.

Bułki smarujemy od wewnątrz sosem chili. Następnie na jednej połówce układamy kilka listków rukoli, ugrillowanego burgera, plaster bakłażana, krążek cebuli i przykrywamy drugą bułką.

- Ryby i owoce morza z grilla to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego mięsa.


„Myślisz, że o burgerach wiesz już wszystko? Też tak myślałem… Dopóki nie spróbowałem tego z łososiem. To połączenie idealnie wiosenne, więc je nie tylko zatwierdzam, ale też gorąco na grilla polecam!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły