45 min.
Średnie

Grillowany łosoś z pieczonym kalafiorem i salsą z awokado i ogórka

Składniki:

  • filet z łososia bez skóry ok. 250 g
  • plaster kalafiora
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej papryki

salsa:

  • ćwiartka awokado
  • 3 pomidory suszone
  • 1/4 zielonego ogórka
  • cebula dymka
  • odrobina chili
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Plaster kalafiora posypujemy solą pieprzem oraz słodką papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy na patelni ok. 8 min z każdej strony i wykładamy na talerz. Łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni grillowej ok. 3 min z każdej strony. 

Krok 2

Do miseczki wrzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory, ogórek, awokado, cebulę . Całość doprawiamy odrobiną chili, oliwy, soku z cytryny, solą i pieprzem. Plaster kalafiora dekorujemy salsą i układamy na nim filet z łososia. 


„Kiedy na obiad zarządziłem łososia, moi kucharze – w poszukiwaniu inspiracji – udali się do Meksyku. Przywieźli pomysł na doskonałą salsę do łososia!” Napoleon

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły