30 min.
Średnie

Gryczane naleśniki z solonym karmelem, bananem i prażonymi orzeszkami arachidowymi

Składniki:

ciasto:

  • 100g mąki gryczanej
  • 2 jajka marki Carrefour BIO
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła Jakość z Natury Carrefour

solony karmel:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego marki Carrefour
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour
  • szczypta soli
  • banan
  • garść orzechów arachidowych
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko oraz sól. Całość miksujemy na gładki krem. Po chwili dodajemy roztopione masło. Ciasto odstawiamy na min. 30 min. W międzyczasie nagrzewamy patelnię. Niewielką porcję ciasta rozprowadzamy po patelni i smażymy do zarumienienia z obydwu stron.

Do wysokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż cukier zacznie się rozpuszczać ( może to potrwać ok. 10-15 min). W międzyczasie mieszamy go drewnianą łyżką. Gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje wrzucamy całą porcje masła. Masa zacznie mocno bulgotać. W międzyczasie w osobnym rondelku podgrzewamy śmietanę. Następnie wlewamy ją do karmelu i dalej mieszamy ok. 1-2 min. Na koniec posypujemy szczyptą soli (lub więcej).

Krok 2

Orzechy podprażamy kilka minut na suchej patelni. Banana miksujemy na gładki krem. Smarujemy nim naleśnika, posypujemy orzeszkami arachidowymi i polewamy solonym karmelem. Możemy zrolować suchego naleśnika, pokroić go w poprzek na 2 cm kawałki i ułożyć na talerzu w formie ruloników.  

„W perfekcyjnej kompozycji składników kryje się tajemnica smaku. Delektujcie się jej odkryciem!”
Napoleon

 

 

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły