40 min.
Średnie

Gryczane tarty z mascarpone i borówkami

Składniki:

(na 6 - 7 minitart lub 1 dużą)

  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Carrefour
  • 100 g masła Carrefour
  • 1 jajko Carrefour Bio
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego Carrefour
  • 250 g borówek amerykańskich
Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko, cukier, szczyptę soli i ugniatamy. Pamiętajmy, aby nie robić tego zbyt długo - ciasto będzie wówczas mało kruche. Uformowaną kulkę owijamy folią spożywczą i odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wykładamy nim foremki na tarty. Każdą nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Najlepiej przykryć każdą foremkę folią spożywczą i obciążyć ziarnami, np. fasoli. 

Krok 2

Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upłynięciu 15 min. zdejmujemy folię wraz z fasolą. Pieczemy kolejne 15 min. 
Ubijamy śmietanę na puszysty krem, wsypując powoli cukier. Dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wystudzone tartaletki dekorujemy masą i posypujemy borówkami amerykańskimi.  

„W życiu należy sobie pozwolić na trochę kruchości i delikatności. Zwłaszcza w porze deseru. Dlatego polecam to kruche ciasto z delikatnym kremem.”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły