30 min.
Łatwe

Jajko zapiekane w awokado

Składniki:

  • duże awokado
  • 2 jajka
  • łyżka tartego parmezanu
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 razowe grzanki
  • plaster szynki wędzonej
  • szczypiorek

 

Przepis, Krok po Kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Wydrążamy część miąższu, aby poszerzyć dziurkę. Awokado układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Do wgłębienia wkładamy posiekane pomidorki koktajlowe i wbijamy po jajku. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 20 min. 

 

Krok 2

Szynkę kroimy na plasterki, następnie w drobna kosteczkę. Podsmażamy na patelni do zarumienienia.  Po wyjęciu awokado z piekarnika posypujemy je podsmażona szynką, parmezanem, oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z kromką podpieczonego chleba.


„Wielkanocne jajka to pole do popisów kulinarnych. Ja polecam coś specjalnego – jajko pieczone w awokado, w towarzystwie pomidorków i wędzonej szynki. Pyszności!”
Napoleon

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Szczegóły